Dans eğitiminde önem taşıyan pek çok unsur vardır; eğitmenin yönlendirmesi, partner ile yapılan çalışmalar, solo çalışmalar, iyi beslenme gibi. Ayrıca, herhangi bir alanda başarılı olabilmek için 10.000 saat pratik yapmanız gerektiğini de belki duymuşsunuzdur. Eğer bedeninizi geliştirecek çalışmaları yalnızca dans salonunda yapıyorsanız, bu 10.000 saate ulaşmanız epey uzun bir zaman alacaktır. Özet olarak, tek yaptıkları çalışma yapılandırılmış çalışma olanların herhangi bir alanda başarıya ulaşmaları mümkün değildir.
Bunu bir dil öğrenmek gibi düşünebilirsiniz. Harika bir öğretmeniniz olabilir ve diğer öğrenciler ile pratik yapmak üzere zaman ayırıyor olabilirsiniz. Fakat öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu bir ülkeye gittiğinizde roket hızıyla ilerleyeceğinizden emin olabilirsiniz; çünkü yaptığınız her işte öğrenmek istediğiniz dili kullanmanız gerekecek.
Şimdi aynı yaklaşımı salon dansları için de kullanabiliriz. Dans eğitiminizi, günlük yaptığınız işlerin içine yerleştirebilirseniz, 10.000 saati hızlıca tamamlamanız mümkün olacak.
1. Ayakta durma
Bildiğiniz gibi, günlük hayatta gençlerin tipik ayakta durma pozisyonu aşağıdaki gibidir:
Baş biraz ileride; boyun hafif açı yapacak şekilde; pelvis dizlerin arkasında, kalça hafifçe dışarıda, omuzlar içe dönük ve yukarıda ve profil görüntüsü V şeklinde.
Dans eğitimi için kullanacağınız “ayakta durma” pozisyonu ise şöyle olmalıdır:
Başınız omuzlarınızın üzerinde ortada ki bu boynunuz düz, hatta biraz geride demektir.
Pelvis dizlerin tam üzerine yerleşik ki bu kalçanız içeriye alınmış demektir.
Kürek kemikleri aşağıda (geride değil, aşağı doğru); bu duruş göğüs kafesinizin açılmasını sağlayacaktır.
İPUCU: Karnınızı içeri çekerseniz daha ince, daha zinde, daha uzun ve daha kendine güvenli bir görünüşünüz olacaktır. Ayrıca bu şekilde, karın içindeki kaslarınızı çalıştırmış da olursunuz ki bu da duruşunuzu uzun süre doğru şekilde tutmanızı ve salon dansları için bu duruşa ait kas belleğinizin oluşmasını sağlar.

2. Yürüme
Günlük hayatta yürüyüş şekilleri değişkenlik göstermekle birlikte, aşağıdakiler en sık rastlananlardır:
Önce adım atılır, kısa bir gecikmeyle sonra vücut öne çekilir. Bazen ayağın pençesi yerden sertçe çekilerek bir yükselme olur; bu da yürüyüşe bir “yaylanma” niteliği katar.
Dans eğitimi için kullanacağınız “yürüyüş” ise şöyle olmalıdır:
Gövdeniz (üst ve alt kısım) bir bütün olarak hareket eder ve adımınız ile tüm gövdenin hareketi arasında hiçbir gecikme olmaz.
Kollar doğal olarak sallanır; yönlendirici hareketi gövdeniz yapar.
İPUCU: Eğer yukarıda tanımlanan “dans eğitimi için ayakta durma pozisyonu”na sahipseniz, bu yürüyüşü yapmanız kolaylaşacaktır. Bu tür bir yürüyüş ile uyluk ve kalça kaslarınız daha fazla çalışacak ve sonuçta, dansa uygun şekle ve güce sahip olacaklardır.

3. Oturma
Günlük hayatta oturma:
Sadece oturursunuz… Sonra kalçalarınızı öne kaydırırsınız; böylece kalçalarınız ile iskemlenin arkası arasında bir boşluk oluşur. Ve sonunda … başınızı öne eğersiniz. Evet dostum, işte bu.
Dans eğitimi için kullanacağınız “oturma” şekli ise şöyle olmalıdır:
Oturduğunuzda, aklınıza geldikçe, ayaklarınızı hafifçe yerden yukarı çekin ve orada tutabildiğiniz kadar tutun.
Hatta daha da iyisi, bacaklarınızı yukarı kaldırıp tam olarak ileri uzatın ve en az 30 saniye bu şekilde utun.
En iyisi ise, bacaklarınızı kaldırıp öne uzattığınızda, parmak uçlarınızı iyice gerip (“Point”), ayak bileklerinizden başlayıp ayağınızın üzerinden uzanan düz bir çizgi oluşturmaktır. Bu egzersizler, başarılı bir dansçı olmak için gereken kasların çalışmasını ve beden çizgilerinin oluşmasını sağlayacaktır.
İPUCU: Parmak uçlarınızı dairesel olarak hareket ettirirseniz, dans için son derece önem taşıyan ayak bileklerinizi de çalıştırmış olursunuz. Unutmayın, dansta yöneten de yönetilen de olsanız, ayak bileklerinizin titremesi, titrek dans etmenize neden olacaktır; emin olun, oturarak geçirdiğiniz zamanının az bir kısmını bile bu egzersizlere ayırmak, size çok şey kazandıracaktır.

4. Uyumak
Günlük hayatta uyumak:
Günlük hayatımızda uyurken, “denizyıldızı”, “kütük”, “cenin”, “asker” gibi çeşitli pozisyonlar seçebiliriz. Ancak bunlar size bir yandan iyi bir uygu sağlayıp, diğer yandan doğru postürü geliştirmenize yardımcı olur mu?
Dans eğitimi için “uyuma” pozisyonu ise şöyle olmalıdır:
Sırt üstü uyuyorsanız, dizlerinizin altına bir yastık koyun.
Sağ veya sol yanınıza yatıyorsanız, dizlerinizin arasına ve başınızın altına birer yastık koyun; ekstra bir yastığı da sarılmak için kullanın.
Bu öneriler size garip gelebilirse de, nasıl uyuduğunuz ve uyanınca vücudunuzu nasıl esnettiğiniz de dans eğitiminizin bir parçasıdır. Unutmayın, gereğinden büyük (veya küçük) bir yastık, omurganızın yanlış hizalanmasına ve eğriliklerin oluşmasına neden olabilir.
İPUCU: Tamamen düz bir yüzey üzerinde kısa bir süre boyunca sırt üstü yatmak, gövdenizdeki tüm kasların çoğunun gevşemesini sağlayacaktır.

Yazar: Miss P [Celebrate DanceSport]

4 Exercises That Can Improve Your Dancing, Without You Thinking About Them

Çeviri: Ayşe Deniz GÖKENGİN

1 yorum

  1. Geri bildirim: Dans İpuçları

Yorumlar kapatıldı.

%d blogcu bunu beğendi: