Piruvet nedir?
Piruvet, tek ayak ile genellikle passé pozisyonunda bir eksen üzerinde dışa doğru (“en dehors”) veya içe doğru (“en dedans”) yapılan bir dönüştür.
Hazırlık:
Piruvete başlamadan önce farklı pozisyonlarda hazırlık yapılabilir. Bunlar arasında plié durumunda açık dördüncü pozisyon, plié durumunda kapalı dördüncü pozisyon ve Balanchine dördüncü pozisyon sayılabilir. Başlangıç için hangi pozisyon seçilirse seçilsin, hem hazırlık hem de passé pozisyonlarında beden parçalarının diziliminin doğru olması son derece önemlidir.
Yükselme öncesi:
Yükselme için kuvvetin plié’den geldiği açıktır. Ancak öğrenciler çoğu zaman plié’yi doğru yapmazlar; örneğin, hazırlık aşamasında elastikiyetlerini kaybedebilirler veya yükselmeden hemen önce biraz daha alçalmayı ihmal edebilirler. Bir başka hata da plié’ye çok fazla güç katarak, dönüşü zorlamaktır. Ayrıca kolları savurmak ya da çalışan kolu çok fazla geriye almak da yükselmenin hatalı olmasına neden olabilir.
Yükselme anı:
Yükselme anındaki en büyük sorun, aşırı hızlı bir kalkış yapmak ya da denge çizgisini kestirememektir. … Yükselmeyi doğru yapabilmek için gövdenizi, kendi ekseni üzerinde döndürmeniz gerekir… Bu epeyce zordur ve relevé passé pozisyonunda yerçekimi merkezinizin tam olarak nerede olduğunu ve oraya ulaşmak için ne kadar güce gereksiniminiz olduğunu anlamak zaman alır.
Ek güç:
Passé’nin rotasyon ile yapılması, piruvetin dönme kuvvetini artırır. Ayağınızın passé pozisyonuna hangi hızda getirileceğini kontrol etmeniz,
aynı kollarınızı daha yavaş birleştirmeniz gibi, g-kuvvetini artıracaktır. Dönüşü tamamlamadan hemen önce passé’de yükselmeniz, ekstra bir
kaldırma kuvveti oluşturur ve yere inişinizin kontrollü olmasını sağlar. Hoplamadan veya geriye salınımdan kaçınmak için, passé’ye çıkış anında,
üzerinde durduğunuz bacağınızı aşağıya bastırmalısınız.
Noktalama:
Dönüş sırasında baş ile yapılan noktalamanın iki yolu vardır; ya önce gövde döner, sonra nokta gelir ya da önce noktalama yapılır sonra gövde döner.
Her iki kavram da doğrudur ve dansçının gereksinimlerine göre belirlenir. Dönerken kaçınılması gereken en önemli durumlardan bir diğeri de boynun
önde (“kaplumbağa boynu”) ya da geride (“çift çene”) kilitlenmesidir. Bu, dönüş sırasında noktalama yapılmasını engeller.
Yere iniş:
Yere iniş genellikle dansçılar tarafından piruvetin pek önemsenmeyen aşamalarından biridir. Yere inmeden önce daima yükselmeniz gerekir ve her iki topuk da yere aynı anda değmelidir…
Bazı dansçılar önce destekleyici bacaklarının topuğunu yere koyarlar, çalışan bacağın topuğu ise sonra gelir. Aslında bu da teknik açıdan doğrudur; ancak bir kontrolsüzlük ve dağınıklık işaretidir.
İyi bir piruvet için ipuçları:
-gövdenizin merkezinin iyice ısındığından emin olun.
-boynunuzu serbest bırakın ve gerginlik boynunuzda ya da trapezius kaslarınızda değil merkezinizde olsun.
-gövdenizi merkezde tutmak için üzerinde durduğunuz bacak ile relevé’ye kalkarken bacağı aşağı doğru bastırmak daima yardımcı olur.
-dönüşü gözünüzde canlandırmak da size yardımcı olabilir; özellikle relevé ile biten tek dönüşlerde bu önerilir.
-destekleyen bacağınızın dönmek için yeterince güçlü olduğundan emin olun ve diziniz kilitlenmişken dönüşü bacağınızın arka bölümünün desteklemesini sağlayın.
-en önemlisi PLIÉ’yi DOĞRU YAPTIĞINIZDAN EMİN OLUN!! Oturup beklemek, dönüşünüzün daha iyi olmasını sağlayacak güce ulaşmanızın önünde önemli bir engeldir.
Kaynak: http://www.abaleteducation.com
Çeviri: Ayşe Deniz GÖKENGİN
1 yorum
Yorumlar kapatıldı.